2009. augusztus 1., szombat

Vadászgörények tartása

Ha eldöntöttük, hogy vadászgörényt veszünk magunkhoz, érdemes az optimális táplálásáról, tartási körülményeiről, egészségügyi kezeléseiről, a lehetséges problémákról már előre tájékozódni. Hiszen minden felelős állattartó célja, hogy kedvence kiegyensúlyozott, boldog és hosszú életet élhessen, amihez ezek az alapvető információk nélkülözhetetlenek.

Vadászgörényt legálisan, csak közvetlenül a tenyésztőtől vásárolhatunk. Áruk általában 10-20 ezer Ft között változik.
Ha nincs túl sok időnk, hogy foglalkozzunk az állattal, akkor érdemes rögtön egy párt vásárolni. Később már nehéz összeszoktatni több állatot, ha viszont kiskorukban kerülnek össze nagyon jól el fognak játszadozni egymással, mivel szeretnek párban vagy csoportosan élni. Ha több egyedet vásárolunk, csak egy hímet vegyünk a nőstények mellé, a komolyabb verekedések elkerülése miatt. Vadászatra inkább a nőstény görények javasolhatók. Szelídségük viszont nincs kapcsolatban a nemükkel, csak azzal, hogy mennyit foglalkoznak velük.
Legideálisabb a vásárláshoz a 7-12 hetes életkor. Az egészséges kölykök szeme tiszta, szőre fényes, érdeklődőek, játékosak.

Ha a vadászgörényeket lakásban tartjuk, a ketrecet huzatmentes, de jól szellőztethető, világos helyre tegyük. Helyezzünk a ketrecbe itatót, etetőt, alvóládát, macskaalmot és játékokat is.
Természetesen tarthatjuk őket kertben, illetve erkélyen is egész évben, megfelelően kialakított volierekben vagy ketrecekben. Lényeges, hogy biztonságos helyet alakítsunk ki számukra. Vannak, akik szabadon tartják a vadászgörényeket a lakásban, de akkor is fontos, hogy legyen egy kis elzárható, biztonságos helye, ketrece.
Ha szabadon engedjük őket, mindenképpen ajánlatos a felügyelet, mert szeretnek rosszalkodni (pl. lopkodni), kúszni-mászni és különben is nagyon igénylik az ember társaságát.

A vadászgörények megfelelő táplálása nagyon fontos. Mivel ragadozó állatok, ezért táplálékuk döntő részét, mintegy háromnegyedét húsnak kell kitennie. Legjobb a nyers hús (a sertéshús kivételével), mivel a főzés során az értékes vitaminok, ásványi anyagok egy része elveszik. A tejtermékek az eleség 5%-át tegyék ki. Kiválóak a natúr joghurtok, túró, tejbegríz. A hasmenés elkerülése végett kukoricapelyhet keverhetünk közéjük. A tejtermékekkel megegyező arányban adjunk a görényeknek gyümölcsöket és zöldségeket is. Egyedül a citrusfélékkel kell óvatosan bánnunk, magas gyümölcssav tartalmuk miatt. Végül a táplálék 5%-ban tartalmazhat macskáknak készült száraz, illetve konzerveledeleket, melyek rendkívül jól összeállítottak és praktikusak.
A vadászgörények napi tápanyagszükséglete 100-200 gramm között mozog. A téli időszakban magasabb zsírtartalmú eleséget célszerű adni nekik, valamint a vemhes állatok is magasabb beltartalmú eleséget igényelnek. Változatos táplálásnál nincs szükség vitamin-kiegészítésre, vemhesség alatt azonban kalcium adása javasolható. Állandó vízivási lehetőséget önitatók használatával biztosíthatunk az állatoknak. A kifejlett görényeket minden nap közel azonos időben etessük, naponta kétszer. Kölyök korban ennél sűrűbb etetések javasoltak.
A görények testfelépítéséből adódóan rövid a bélrendszerük, ezért többször ehetnek kisebb mennyiségeket. Nem kell megijedni, hogy ha nem esznek meg mindent egyszerre. Mivel szeretik eldugdosni az ételt, ezért naponta célszerű átkutatni a kedvencek "raktárait", így elkerülhetjük a romlott ételek okozta egészségügyi problémákat.

A vadászgörények ápolása nem jelent túl nagy feladatot. Nagyon tiszta állatok, így elég, ha minden nap tiszta almot helyezünk a helyükre, és az etető-és itatótálkákat elmossuk. A tisztításnál kerüljük az erős, maró hatású vegyszereket! Fürdetni sem kell őket sűrűn, csak ha nagyon koszosak lesznek. A szőrápolás részét képezi még vedléskor az elhalt szőrszálak kifésülése is. Ez leginkább a szabadban tartott vadászgörényeknél jelentős. Idővel a karomvágásra is sor kerülhet, amit legjobb, ha szakember végez el. Időnként fültisztításra is szükség lehet, amit fülpucolóval és egy kis tisztító olajjal végezzünk.

A vadászgörények nagyon ellenálló állatok, de néhány súlyos (halálos) fertőző betegség elleni védőoltást ajánlott beadatni nekik. Ilyen a veszettség (ha nem csak lakásban tartjuk kedvencünket), a szopornyica, a leptospirózis és a parvovirusos bélgyulladás elleni oltás. Ha ezeket az oltásokat beadatjuk kedvenceinknek, csak ritkán betegszenek meg. Külső élősködők (atka, bolha, kullancs) is megtámadhatják őket, melyek ellen különböző készítményekkel hatékonyan védekezhetünk. Fontos megjegyezni, hogy a macskák számára jól bevált bolha-és kullancs elleni nyakörv, valamint a spot-on termékek, a görényeknél nem alkalmazhatók!

A jó körülmények között tartott vadászgörények 8-10 évig élnek. Ha a harapdálásról leszoktatjuk őket, nagyon kezes állatokká válnak, és sok örömteli, vidám pillanatot szereznek az egész családnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése