2009. augusztus 1., szombat

Görény mint hobbiállat

A görények viselkedése olyan mint a kiscicáké, amelyek soha nem nőnek fel. Tele vannak energiával, kíváncsisággal, intenzíven figyelik a környezetüket, egész életük a káoszról szól. Emellett sokkal inkább emberközpontúak, mint a macskák, igen sok törődést, játékot és odafigyelést igényelnek a gazdájuktól. (Épp ezért kevés ember alkalmas tartásukra)

Meglehetősen változó ideig élnek, de többnyire 6-10 évig. Ritka esetekben megélik 13-15 éves kort.

Veszélyforrások


A görények kíváncsiságra születtek. Igaz ez vagy nem, tény, hogy a kíváncsiságuk túltesz a józan eszükön. Bemásznak bármilyen lyukba – legyen az falon, szekrényen vagy háztartási gépeken – és természetesen meg is sérülhetnek, vagy bele is pusztulhatnak, ha közvetlen kapcsolatba kerülnek elektromos vezetékekkel, ventilátorokkal, vagy egyéb veszélyes dolgokkal. Imádják rágni a puha tárgyakat, legyenek azok gumiból, polisztirol habból vagy szivacsból, attól függetlenül, hogy ezek szigetelések, vagy játékok. A textil térelválasztók, függönyök nem számítanak akadálynak, és a szellőzőnyílásokon hamar kijutnak a szabadba. A kutyákkal és macskákkal ellentétben a görényeknek nincs 'hazatérő ösztönük' és nem tudnak életben maradni, ha elkóborolnak. Ha nem találják meg őket, napokon belül elpusztulnak.

Az összecsukható bútorok az első számú halálos veszélyforrások a görények számára. Gyakran bemásznak a rugók közé, és összelapulnak vagy megsérülnek, amikor kinyitják vagy becsukják a bútort.

Emiatt mielőtt szert teszünk egy görényre, mindenképp görénybiztossá kell alakítani lakásunkat. Egy ház vagy lakás görénybiztossá tétele egy nap mint nap elvégzendő feladat. Figyelmesen végig kell járni az összes szobát és helyiséget, és eltávolítani minden olyan tárgyat, ami veszélyes lehet a görényekre (gyakorlatilag bármi, amit meg tudnak mozdítani, és kilapíthatja őket), betömni minden lyukat, ahova bemászhatnak vagy ahol kijuthatnak a lakásból. Simán ki tudják nyitni a nem megfelelően bezárt szekrényeket és ajtókat. Épp ezért sokan gyerekbiztos zárakat használnak, és a görények számára elérhetetlen magasságban tárolják a tisztítószereket.

Minden ajtónyitásnál résen kell lennie minden görénytulajdonosnak, hiszen észrevehetetlenül ki tudnak surranni. Az ajtókat, ablakokat, szekrényeket zárva kell tartani és a virágcserepeket magasabb helyre pakolni, ugyanis nagy előszeretettel ásnak. Mindezek mellett ügyelnünk kell arra, ha kis asztal van a lakásban és fotel vagy bármilyen ülőhely van a közelében, akkor az asztal legyen mindig üres vagy kevésbé veszélyes tárgyakat kell tárolni rajta, hisz a görények kiválóan ugranak és a távirányítókat is nagyon szeretik rágcsálni. Mindezek ellenére szeretni való kis ördögök.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése